bankier_van_het_verzet.jpg

Bankier van het verzet

Bankier van het verzet

Aan Nederlandse films en boeken over de Tweede Wereldoorlog geen gebrek. Toch was er nog een door velen vergeten hoofdstuk van die oorlog niet eerder verfilmd. BANKIER VAN HET VERZET brengt dit waargebeurde verhaal tot leven in een avonturenfilm met echte helden.

Het is op zich al opmerkelijk dat de twee wellicht belangrijkste verzetshelden van de oorlog zo vergeten konden worden, terwijl zij nota bene de grootste bankroof uit de Nederlandse geschiedenis pleegden.

BANKIER VAN HET VERZET volgt de ongelofelijke maar ware gebeurtenissen slechts losjes. Dat is geen onlogische keuze van regisseur Joram Lürsen (Publieke werken), want de indrukwekkende verzetsdaad van de gebroeders Van Hall (Barry Atsma en Jacob Derwig) die centraal staat in zijn film, is in feite een hele slimme boekhouding, die bijna de hele oorlog onontdekt bleef. Lürsen weet er een klassiek heldenverhaal van te maken met prachtige enscenering vol spannende momenten.

Ondertussen leren we hoe het Nederlands verzet eigenlijk werd bekostigd en kon blijven voortbestaan: het eten van de onderduikers, de stakers en de verzetsweduwen, de wapens en de illegale pers. De Van Halls bestierden een ondergrondse bank en lichtten, met goedkeuring van de regering in ballingschap, de Nederlandse Bank op, die geleid werd door Meinoud Rost van Tonningen (vilein gespeeld door Pierre Bokma), die dat overigens zelfs nooit heeft geweten. Deze financiers van het verzet stamden af van een patriciërsgeslacht. De hongerwinter betekende voor hun mileu hooguit slechte koffie bij het ontbijt; tot in 1900 speelde men nog golf, aldus de Volkskrant. BANKIER VAN HET VERZET vertelt op smakelijke wijze een vergeten stuk Nederlandse geschiedenis dat verdient om gezien te worden.