koyanisquatsi_live_muziek.jpg

Film & livemuziek Koyaanisqatsi & We stood like kings

  • regie: Godfrey Reggio

  • USA •documentaire, muziekfilm • 1982 • 86 min.

Film & livemuziek Koyaanisqatsi & We stood like kings

KOYAANISQATSI van Godfrey Reggio en Philip Glass is in ruim dertig jaar uitgegroeid tot een moderne klassieker. Wij vertonen een bijzondere versie, waarin de film live in onze filmzaal wordt begeleid door de Brusselse band We Stood Like Kings.

Sinds de première in 1982 zijn de betoverende timelapse-beelden van KOYAANISQATSItalloze malen nageaapt, vooral in videoclips en documentaires. Maar nooit is de film geëvenaard. Het dichtst in de buurt kwam Reggio zelf nog in 1988 met de al even mooie vervolgfilm POWAQQATSI, opnieuw samen met Glass. In 2002 voltooide het duo hun QATSI-trilogie met NAQOYQATSI, maar die werd door de filmkritiek neergesabeld.

Dat gold zeker niet voor KOYAANISQATSI, dat alom wordt beschouwd als een tijdloos meesterwerk. Wél een meesterwerk dat je op een groot doek en met een goede geluidsinstallatie moet ondergaan, want dan is het effect overweldigend. Zonder te overdrijven: de visueel hallucinerende film werkt als een soort trip waarbij je geen drugs nodig hebt.

Ondanks de leeftijd is het thema van de film nog verrassend actueel. KOYAANISQATSI gaat over de disbalans tussen de moderne mens en zijn omgeving: over hoe de westerse samenleving is verworden tot een snelle ratrace, waarin wij een veel te groot beslag leggen op de natuur en onze omgeving. Dat klinkt wellicht als een belegen boodschap. Maar vormgegeven in de extreem snelle of juist extreem vertraagde beelden van KOYAANISQATSI is die boodschap zelden zo mooi verpakt.

De soundtrack met de repeterende minimal music van Philip Glass is minstens zo beroemd geworden als de film zelf, al zult u Glass dit keer moeten missen. Daarvoor in de plaats speelt de Belgische band We Stood Like Kings live in de fimzaal hun begeleidende compositie ‘USA 1982’. Een must see én een must listen voor elke film- en muziekliefhebber.