phantom_thread.jpg

Phantom thread

Phantom thread

Daniel Day-Lewis wordt als de beste acteur van zijn generatie beschouwd. In PHANTOM THREAD schittert hij in wat waarschijnlijk zijn laatste grote rol is, want Day-Lewis heeft zijn pensioen aangekondigd. Hij speelt de starre, hypersensitieve Reynolds Woodcock, couturier van het gelijknamige modehuis in het Londen van de jaren vijftig.

Rust en routine zijn de sleutelwoorden in ‘the House of Woodcock’ en wee degene die zich daar niet aan houdt. Menige verovering van de overigens verstokte vrijgezel Reynolds heeft het veld moeten ruimen door geluiden te maken bij het ontbijt. Zus Cyril (een glansrol van Lesley Manville), die de zakelijke belangen van het bedrijf behartigt, ziet het als haar levenstaak Reynolds te beschermen zodat hij zich volledig op zijn creaties kan richten. Zij regeert met ijzeren vuist.

Maar dan ontmoet hij in een afgelegen hotel serveerster Alma (Vicky Krieps). Zij is geïmponeerd door zijn eetlust, hij ziet in haar zijn muze met de ideale maten. Het duurt dan ook niet lang of Alma maakt haar entree in the House. Anders dan haar voorgangsters probeert Alma haar plaats in het huis en in zijn hart te veroveren door Reynolds koppig te trotseren en zijn zwakke plekken te vinden. Wat volgt is een schitterend kat-en-muisspel vol liefde en overgave, jaloezie, bijgeloof en perfectionisme. Alma en Reynolds zijn aan elkaar gewaagd – een fantastische acteerprestatie van deze jonge Luxemburgse actrice.

Regisseur Paul Thomas Anderson (THERE WILL BE BLOOD, THE MASTER, MAGNOLIA) plaatst PHANTOM THREAD in de jaren vijftig in de hogere kringen van Londen en heeft zijn drama weer tot in de puntjes verzorgd – terecht kreeg de film een Oscar voor beste kostuums.