doof_kind.jpg

Doof kind

  • regie: Alex de Ronde

  • met: Tobias de Ronde • Joachim de Ronde

  • NED •documentaire • 2017 • 71 min.

Doof kind

Is het een handicap om doof te zijn? In de documentaire DOOF KIND van Alex de Ronde laat zijn zoon Tobias zien dat het voor hem absoluut niet geldt. Hij redt zich prima en stelt zich positief op.

Vanaf zijn geboorte in 1989 is Tobias doof, maar het gezin ziet dat niet als een probleem. Iedereen leert gebarentaal en de communicatie gaat meestal soepel. Natuurlijk zijn er weleens moeilijke momenten (bij de tandarts), maar er zijn ook voordelen (niet in de rij staan bij bezoek aan een pretpark).

De film laat zien hoe Tobias zijn jeugd goed is doorgekomen, hij is slim en opgewekt. We zien familiefilmpjes uit zijn jeugd, hij heeft een goede band met zijn oudere, horende broer Joachim. Zijn moeder overlijdt al jong, maar vader en de jongens zijn sterk en houden zich staande. Tobias gaat studeren op Gallaudat, de enige dovenuniversiteit ter wereld, in Washington DC. Hij maakt vrienden, gaat naar feestjes en raakt verliefd op Christina, een meisje uit Zweden. Terug in Nederland wordt hij docent Nederlandse Gebarentaal voor dove en horende studenten.

Regisseur Alex de Ronde maakt met deze documentaire zijn debuut. Eerder produceerde hij twee films. Bovendien is hij directeur/programmeur bij Het Ketelhuis in Amsterdam. Hij maakte van DOOF KIND een liefdevol, aangrijpend portret met humor, bijvoorbeeld als Tobias enkele moppen in gebarentaal vertelt. De docu ging in oktober in première op het IDFA en won daar de Publieksprijs met een score van 9,4. Tobias houdt een pleidooi voor zijn leven als dove. ‘Ik heb de horende wereld niet nodig’, zegt hij. Het liefst wil hij later dove kinderen krijgen die in een dovengemeenschap opgroeien. Hij voelt zich daar prima thuis, zo blijkt uit deze positieve film.