my_name_is_nobody.jpg

My name is Nobody

  • regie: Denise Janzée

  • NED •documentaire • 2017 • 79 min.

My name is Nobody

In de jaren dertig werd in Rome een klassenfoto genomen waarop twee jongetjes staan die samen filmgeschiedenis zouden gaan schrijven: Sergio Leone en Ennio Morricone. Tussen Leone en Morricone in staat echter nog een jochie, met de achternaam ‘Grisanti’. Maar wie is deze Grisanti nou eigenlijk?

Regisseur Denise Janzée (MIJN MOEDER, DE ACTRICE WILLEKE VAN AMMELROOY) besluit in deze documentaire op zoek te gaan naar de onbekende jongen op de klassenfoto. Makkelijk is haar zoektocht echter niet. Hoewel de naam Grisanti wel een belletje doet rinkelen bij een aantal bewoners op de Trastevere (de wijk in Rome waar Leone en Morricone opgroeiden), blijft het bestaan van Grisanti voornamelijk een mysterie. De titel MY NAME IS NOBODY – verwijzend naar de spaghettiwestern van Leone, gecomponeerd door Morricone – is hierdoor des te vattender: werkelijk alles lijkt er op te wijzen dat de nobody Grisanti van de aardbodem is verdwenen.

Janzée interviewt verschillende mensen met totaal verschillende achtergronden (waaronder een priester, een arts, een non én Morricone zelf) en probeert zo samen met de Italiaanse acteur Willy Colombini een antwoord te krijgen op haar vraag. Uiteindelijk blijkt het volgens één van de bewoners niet te gaan om de naam Grisanti, maar ‘Crisanti’. Dat blijkt een familie met serieuze problemen; de moeder heeft bijvoorbeeld zelfmoord gepleegd.

Door de vorm van deze zoektocht zet MY NAME IS NOBODY de doorsnee Italiaanse burger centraal. Janzées documentaire biedt hiermee een pure en sfeervolle kijk in de cultuur van één van de mooiste steden van Europa: Rome.