the_post.jpg

The Post

The Post

Als 's werelds meest succesvolle regisseur wisselt Steven Spielberg blockbusters af met arthousefilms. In recordtijd maakte hij afgelopen jaar samen met Meryl Streep en Tom Hanks het politieke drama THE POST – een hoogst urgente film over liegen en bedriegen in de Amerikaanse politiek.

Half februari struikelde buitenlandminister Halbe Zijlstra over zijn leugen over Poetin's datsja, maar dat was eigenlijk klein bier vergeleken met wat er in de jaren zestig en zeventig in de VS gebeurde. Iedereen kent natuurlijk het Watergate-schandaal dat Richard Nixon in 1974 de kop kostte dankzij slim spitwerk van The Washington Post. Veel minder bekend is een andere beerput die dezelfde krant in 1971 opentrok: de Pentagon Papers, die aantoonden dat opeenvolgende Amerikaanse regeringen het publiek jarenlang hadden voorgelogen over de Vietnam-oorlog.

In THE POST zien we hoe krantenuitgeefster Katharine Graham (prachtrol van Meryl Streep) samen met haar hoofdredacteur Ben Bradlee (Tom Hanks, eveneens in topvorm) de strijd aanbindt met de zittende politieke macht in de VS. Ze willen de waarheid boven water krijgen, maar merken dat daardoor zowel de persvrijheid als hun eigen vrijheid wordt bedreigd.

Steven Spielberg wilde het verhaal over de Pentagon Papers per se verfilmen, omdat hij parallellen zag met de huidige strapatsen van Trump en co met hun fake news en verdraaide feiten. De Volkskrant schreef over de genomineerde Meryl Streep: ‘Zij maakt vuurwerk van haar geleidelijk transformerende rol’. ‘IJzersterk in het verbeelden van Graham’s besluiteloosheid, even gracieus als intens wanneer Graham haar eigen stem vindt, fonkelendin haar ensemblewerk met Hanks.’