Darkest hour

DARKEST HOUR gaat over de politieke wittebroodsweken van Winston Churchill, waarin hij een tour de force uithaalde door Hitler te stuiten. De film zelf is een tour de force van hoofdrolspeler Gary Oldman én zijn grimeur, die beiden een Oscar hebben gekregen voor hun geweldige werk.

Hoe zou de wereld eruit hebben gezien als Duitsland de Tweede Wereldoorlog had gewonnen? Daar wil je liever niet aan denken, maar DARKEST HOUR toont dat het destijds slechts een dubbeltje op zijn kant was. Wanneer Winston Churchill niet zo standvastig was geweest zou ook Groot-Brittannië onder het juk van de nazi's zijn gekomen, zoveel maakt het nieuwe drama van Joe Wright (ATONEMENT, ANAN KARENINA) wel duidelijk.

Zijn film draait om de eerste weken waarin Churchill aan het roer staat van Engeland. Het is 1940 en Churchill (Gary Oldman) is nog niet de gevierde grootse Britse staatsman aller tijden, maar een beginnend premier van een land in crisis. De Duitsers staan bij het Kanaal letterlijk aan de poort van Engeland te rammelen en Churchill staat voor de keuze: samenwerken of de strijd aangaan. Uiteindelijk kiest hij voor het laatste en de rest is geschiedenis: ‘We shall never surrender’.

Waar Christopher Nolan vorig jaar in zijn spektakelfilm DUNKIRK focuste op de oorlogsstrijd uit die tijd, laat Wright in DARKEST HOUR de politieke strijd zien die daar aan voorafging. Zijn film zit vol vlijmscherpe dialogen, maar het knapst blijft de manier waarop Oldman (TINKER TAILOR SOLDIER SPY) zijn hoofdrol neerzet. In real life lijkt de Britse acteur totaal niet op Churchill, maar dankzij dikke lagen grime en speciale maskers oogt hij echter dan echt. Oldman heeft begin maart de Oscar voor beste mannelijke hoofdrol in ontvangst mogen nemen.