het_leven_is_vurrukkulluk.jpg

Het leven is vurrukkulluk

Het leven is vurrukkulluk

Meer dan vijftig jaar heeft regisseur Frans Weisz moeten wachten om het klassieke boek van Remco Campert te kunnen verfilmen. Nu kunnen we de luchtige driehoeksverhouding tussen twee jonge vrienden en een jonge vrouw eindelijk op het scherm zien.

Campert’s klassieker verscheen in 1961, maar voor de film is het verhaal naar deze tijd geplaatst. Het begint als een raamvertelling waarin een oude man (Campert zelf) terugkijkt op zijn jeugd in Amsterdam. De eerste beelden zijn in zwart wit om het tijdsbeeld van toen te benadrukken, later komt er kleur in de film als we naar het heden kijken.

Boelie (Geza Weisz) is een schrijver/dichter en bevriend met jazzmusicus Mees (Reinout Scholten van Aschat). Ze willen feesten, vrouwen versieren en een musical schrijven. Op een mooie zomerdag ontmoeten ze in het Vondelpark de mysterieuze Belgische Panda (Romy Lauwers) en worden ze allebei verliefd op haar. Mees is een extraverte charmante vrouwenversierder en lijkt de meeste kans te hebben bij Panda. Boelie is wat onzeker en afstandelijk, en neemt weinig initiatief. Het drietal heeft plezier met elkaar, ze maken een dansje en genieten van de vrijheid.

Regisseur Frans Weisz maakte zijn debuut met HET GANGSTERMEISJE (1966), eveneens naar een boek van Remco Campert, en werd bekend met zijn veelgeroemde filmreeks BIJ NADER INZIEN. HET LEVEN IS VERRUKKULLUK is met veel plezier gemaakt, de acteurs – waaronder Willeke van Ammelrooij en Anniek Pheifer – zijn goed, de dialogen zijn snedig en de beelden van Amsterdam passen fraai in het verhaal. ‘De nadruk in deze zomerse vertelling ligt op vriendschap, vrijheidsdrang, liefde, creativiteit en de band tussen verschillende generaties’, aldus de Volkskrant.