Wonderstruck

Op zoek naar hun familie lopen de jonge tieners Rose en Ben weg van huis – het zijn twee aparte gebeurtenissen, in 1927 en 1977. Na een lange, avontuurlijke reis raken hun levens elkaar. Dan pas wordt duidelijk wat de twee verbindt.

Om haar strenge vader te ontlopen reist het doofstomme meisje Rose in 1927 van Hoboken (New Jersey) naar New York. Daar hoopt ze haar moeder te bezoeken, maar erg welkom is ze niet. Door haar werk als actrice heeft haar moeder weinig tijd voor Rose en zwerft het meisje op eigen houtje wat door de grote stad.
Het is vijftig jaar later als ook de twaalfjarige Ben, doof geworden na een blikseminslag, wegloopt van huis. Zijn moeder is bij een verkeersongeluk omgekomen en sindsdien voelt hij zich eenzaam. Zijn vader kent hij niet, maar gelukkig weet Ben diens adres te achterhalen. Hij heeft een flinke reis voor de boeg: van Gunflint Lake aan de grens met Canada naar New York.
In een parallelle vertelling volgen we beide tieners op zoek naar hun ouder. In het vermaarde American Museum of Natural History wordt de basis gelegd voor de link tussen de twee verhalen – die we uiteraard niet prijsgeven.
Dat regisseur Todd Haynes een bijzonder oog heeft voor styling zagen we eerder in I’M NOT THERE en CAROL. Ook zijn moderne sprookje WONDERSTRUCK, naar de gelijknamige jeugdroman van Brian Selznick, is weer prachtig vormgegeven. Tijdsgrenzen verdwijnen, ook al is Rose’s dialoogloze verhaal in zwartwit gefilmd en bevindt Ben zich in de kleurrijke jaren zeventig. ‘Het is een film die bewust een constructie is, maar die ondanks al die kunstmatigheid intens ontroert. Omdat het een verhaal is dat over iets gaat wat iedereen herkent: mensen kwijtraken en nieuwe mensen vinden’, aldus Trouw in zijn vier sterren-recensie.