call_me_by_your_name.jpg

Call me by your name

Call me by your name

Volgens bookmakers is dit Italiaanse liefdesdrama één van de grote favorieten bij de komende Oscaruitreiking, nadat de film al eerder een reeks prijzen won. Niet zo gek, want CALL ME BY YOUR NAME is meeslepend, broeierig én mooi.

In 2010 brak de Italiaanse regisseur Luca Guadagnino door met IO SONO L’AMORE, een zinderende liefdesfilm met Tilda Swinton en Alba Rohrwacher. Vijf jaar later knetterde de liefde al net zo hard in A BIGGER SPLASH, een vrije remake van de klassieker LA PISCINE, met opnieuw Swinton in de hoofdrol. En nu is daar Guadagnino’s broeierige liefdesdrama CALL ME BY YOUR NAME, gebaseerd op de gelijknamige succesvolle roman van André Aciman uit 2007. Dit keer werkte de regisseur zonder de Schotse actrice, maar wel met de Amerikaanse ster en mooiboy Armie Hammer.
Hammer speelt de 24-jarige Amerikaanse uitwisselingsstudent Oliver, die de zomer doorbrengt op het Noord-Italiaanse platteland in de buurt van Cremona. Oliver doet onderzoek voor archeologiehoogleraar Perlman (een mooie rol van Michael Stuhlbarg), die hem heeft uitgenodigd op zijn landgoed. Ook Perlman’s 17-jarige zoon Elio (Timothée Chalamet) woont er. Hij transformeert die zomer van slungelige puber tot zelfverzekerde jongeman. Maar veel belangrijker voor het verhaal: Elio ontdekt zijn seksuele identiteit en wordt verliefd op de knappe Oliver.
Aanvankelijk cirkelen de twee nog om elkaar heen, maar gaandeweg de film krijgt hun zomerrelatie vorm. ‘Cruciaal is dat Guadagnino niets heeft versimpeld en versneld’, aldus de NRC. ‘Het hele ingewikkelde kroinkelpad van de liefde – de aarzelingen, onuitgesproken hoop en verwachtingen, de twijfels, de pijn – alles komt aan bod.’