25hour.jpg

25th hour

25th hour icon_trailer.png

Spike Lee’s 25th HOUR mag eigenlijk door geen enkele cinefiel gemist worden. Alleen al vanwege de hoofdrol van Edward Norton – zonder discussie de beste acteur van zijn generatie. Dit keer bewijst hij dat met een lange tirade tegen zichzelf in een spiegel, waarbij hij de beroemde monoloog van Robert de Niro in TAXI DRIVER naar de kroon steekt.
In 25th HOUR speelt Norton de drugsdealer Monty Brogan, die voor zeven jaar de bak in moet. Hij heeft nog precies één dag om met zichzelf, zijn vriendin, zijn vader en twee oude schoolvrienden in het reine te komen. Dat levert confrontaties op met mensen die wél op het rechte pad zijn gebleven. Ogenschijnlijk tenminste, want ze blijken stuk voor stuk wat op hun lever te hebben. Regisseur Lee gunt Monty op zijn laatste dag als vrij man dan ook een extra – 25ste – uur waarin hij laat zien wat er van Monty zou worden als hij niet het gevang in zou gaan.
De film krijgt een bijzondere dimensie doordat hij in New York werd geschoten tegen de achtergrond van Ground Zero, de plek waar ooit de Twin Towers stonden. Zowel Monty als New York zijn volgens de regisseur onomkeerbaar gesloopt. ‘25th HOUR is Spike Lee op zijn best’, aldus de Volkskrant.