preloader.gif vr 02 20:30
preloader.gif di 13 20:30
AUGUSTUS
the_square.jpg

The square

  • regie: Ruben Östlund

  • met: Claes Bang • Elisabeth Moss • Dominic West

  • DEN/DUI/FRA/ZWE •drama, komedie • 2017 • 140 min.

The square icon_reserveer.png

Een Gouden Palm, liefst zes European Film Awards en een Oscarnominatie voor beste buitenlandse film. Die prijzenregen liegt niet: met THE SQUARE maakte de Zweedse regisseur Ruben Östlund misschien wel de belangrijkste arthousefilm van 2017.

Drie jaar geleden brak Ruben Östlund door met zijn briljante drama TURIST, waarin de reputatie en het familieleven van een succesvolle dertiger naar de vaantjes gaat door een skivakantie. In THE SQUARE overkomt de succesvolle veertiger Christian (Claes Bang) hetzelfde, maar dan tijdens zijn werk. Het noodlot zorgt samen met een mix van persoonlijke overmoed, onmacht en onkunde voor een pijnlijk grappig demasqué.

Christian is hoofdcurator van een groot museum voor moderne kunst in Stockholm, waar hij een hoogdravende tentoonstelling heeft binnengehaald rond een vierkant kunstwerk met LED-lichtjes. Vanaf dat moment gaat echter alles mis. Een shockerende YouTube-campagne voor de tentoonstelling? Ontspoort volledig door Christian’s regie, of eigenlijk het gebrek daaraan. Een galadiner tijdens de opening? Idem dito. Een interview met een Amerikaanse kunstjournalist (Elisabeth Moss)? Mislukt, en ook een onenightstand met haar komt als een boemerang bij Christian terug. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het rollen van zijn portemonnee en iPhone: een onbezonnen privé-speurtocht naar de daders vormt de running gag van de film

Östlund dient zijn verhaal op in vervreemdende scènes vol onderkoelde humor. Als satire is THE SQUARE daardoor vilein en scherp – zelden werd alle bla-bla rond moderne kunst zó treffend te kakken gezet. Maar de zwarte komedie is ook hoogst actueel: één van de beste scènes sluit naadloos aan bij de recente #MeToo-bekentenissen, die een half jaar na de première losbarstten.


Deze film is deze zomer onderdeel van de Filmbundel ‘Scandinaviërs onder druk

Hoe houd je de regie in handen als alles dreigt mis te lopen? De overmoedige hoofdcurator Christian moet in THE SQUARE alle zeilen bijzetten om de toptentoonstelling in zijn museum te redden. Ook politieagent Asger Holm van de alarm-centrale leert in het nagelbijtende DEN SKYLDIGE wat het betekent om onder hoge druk de juiste beslissingen te nemen. En dan Anne (Trine Dyrholm) die in het onvervalste liefdesdrama QUEEN OF HEARTS de gevolgen van haar roekeloze daad ernstig onderschat.

- - - - -

Filmzomer 2019
Filmbundel 5: Scandinaviërs onder druk

- - - - -

Filmzomer 2019
Het programma van juli en augustus heeft dit jaar een nieuwe opzet: de Filmzomer van het Filmhuis is opgebouwd uit acht filmbundels, elk met een specifiek thema. In iedere bundel zit één nieuwe film om verrast door te worden (zoals EL REINO), aangevuld met een bijpassend hoogtepunt uit het afgelopen seizoen (mocht u die gemist hebben of nog eens willen zien).

Elke derde titel in een filmbundel is een comeback van een onderscheidende oudere film. Sommige verdienen nu eenmaal het grote doek.

Elke filmbundel waarvan u alle drie de films bezoekt levert een vrijkaartje op voor ná de Filmzomer – bewaar daarvoor wel uw entreebewijzen. En mocht u zelf een heel andere filmbundel ontdekken tussen onze 24 zomerfilms, dien die dan gerust in, met uw motivatie. Met een beetje mazzel belonen we die ook! Ook hier geldt: bewaar uw drie (of meer) filmkaartjes.