The party

In Sally Potter’s vlijmscherpe en humoristische Chamber Drama is het huis van Janet en Bill het decor voor een feestelijk etentje. Maar feestelijk wordt het niet en aan eten komen de gasten al helemaal niet toe.

Janet (Kristin Scott Thomas) is in de keuken vrolijk aan het kokkerellen, terwijl haar man Bill (Timothy Spall) in de woonkamer mismoedig naar muziek luistert. Janet is opgetogen: ze wordt minister van Volksgezondheid, een kroon op haar jarenlange verdiensten in de Britse politiek. En natuurlijk moet die mijlpaal gevierd worden met haar beste vrienden.

Het eerste koppel kondigt zich al aan: Janet’s beste vriendin April (Patricia Clarkson) met haar man Gottfried (Bruno Ganz), een Duitse paramedisch therapeut. Niet veel later arriveren professor Martha (Cherry Jones) en haar vriendin Jinny (Emily Mortimer), die niet kunnen wachten om hun grote nieuws te vertellen. En als laatste belt de hypergestreste bankier Tom (Cillian Murphy) aan. Hij is zonder zijn vrouw Marianne en vertrekt meteen naar het toilet waar hij zijn hoognodige lijntje coke snuift. Intussen laat Janet’s stille geliefde voortdurend haar telefoon rinkelen…

Over de verwikkelingen die zich ontrollen in de paar uur dat dit zevental bij elkaar is, laten we niets los. Ze zijn onontkoombaar en pijnlijk, maar ook sneu en grappig. Het ene na het andere lijk valt uit de kast, maar het wordt nooit té dol dankzij de voortreffende vertolking door de sterrencast.

In mooi zwartwit neemt regisseur én scenarist Potter (GINGER & ROSA) de Britse samenleving en politiek op de hak. Haar hele cast was ontstemd toen tijdens het draaien duidelijk werd dat een Brexit het zou halen. THE PARTY is het tegenovergestelde van Brexit en absoluut een politiek statement, vertelde ze aan The Guardian tijdens het filmfestival van Berlijn.