final_portrait.jpg

Final portrait

  • regie: Stanley Tucci

  • met: Armie HammerGeoffrey Rush • Tony Shalhoub

  • GBR •biopic, drama, komedie • 2016 • 90 min.

Final portrait

In 1964 ontmoet de Amerikaanse schrijver James Lord (Armie Hammer) in Parijs de Zwitserse kunstenaar Alberto Giacometti (Geoffrey Rush uit THE KING’S SPEECH). Alberto vraagt hem een middagje te poseren voor een schilderij, maar dat loopt fors uit.

In FINAL PORTAIT zien we Alberto Giacometti (1901-1966) aan het werk in zijn nadagen. Ondanks al zijn roem blijft de oude kunstenaar – bekend van zijn karakteristieke beeldhouwwerken, maar tevens schilder – aan zichzelf twijfelen. Zoals hij het zelf zegt: ‘There is no greater breeding ground for doubt than success!’

Giacometti vraagt zijn biograaf James Lord om model te staan voor zijn laatste schilderij. Dat komt echter moeizaam van de grond: regelmatig begint hij opnieuw. Lord ziet het met lede ogen aan, maar durft daar niets tegenin te brengen. Telkens opnieuw moet hij zijn geplande terugvlucht naar de VS uitstellen omdat hij weer moet poseren. Uiteindelijk moet Lord liefst achttien dagen stilzitten voor Giacometti, want ook de complexe relatie van de kunstenaar met zijn vrouw én een maîtresse maakt het voltooien van het schilderij er niet eenvoudiger op.

FINAL PORTRAIT is gebaseerd op een boek van James Lord zelf en geeft een mooi inzicht in het leven en het creatieve proces van een groot kunstenaar. Regisseur Stanley Tucci is vooral bekend als acteur (THE HUNGER GAMES) en regisseerde eerder de remake van BLIND DATE van Theo van Gogh. In zijn nieuwste film laat hij de twijfel en het genie van Giacometti mooi contrasteren met de rust en het geduld van de schrijver. ‘Een fraai onnadrukkelijk portret van een kunstenaar voor wie een werk nooit af is, maar meer een kind is dat zijn huis verlaat’, aldus de NRC.