vele_hemels_boven_de_zevende.jpg

Vele hemels boven de zevende

Vele hemels boven de zevende

Het kan u niet zijn ontgaan dat onlangs het nieuwe boek verscheen van Griet op de Beeck. Amper twee maanden later is er de première van VELE HEMELS BOVEN DE ZEVENDE, de verfilming van haar gelijknamige debuutroman. De Vlaamse succesauteur schreef zelf het scenario.

VELE HEMELS BOVEN DE ZEVENDE bestaat uit een handvol portretten van mensen die vertellen over hun dagelijkse beslommeringen, over hun dromen, hun idealen, hun geluk en hun ongeluk. Zo leren we de sensitieve en empathische Eva (Brit van Hoof) kennen, die altijd klaarstaat voor anderen maar ondanks alles nog steeds alleenstaand is. Maar ook haar oudere getrouwde zus Eva (Sara de Roo), die heimelijk verliefd is op kunstenaar Casper (Koen de Graeve). En niet te vergeten Elsie's puberdochter Lou (Nell Cattrysse, onvergetelijk in THE BROKEN CIRCLE BREAKDOWN) die worstelt met haar klasgenoten en daarom steun zoekt bij Eva. En tot slot zijn daar de ouders van Eva en Elsie: alcoholist Jos (Herman Gilis) die getekend is door onheil uit het verleden en zijn bazige echtgenote Jeanne (Viviane de Muynck).

Het romandebuut van Op de Beeck werd in 2013 bijna lyrisch ontvangen. ‘Lichtvoetig, scherp en zacht’, aldus de Volkskrant destijds. ‘Op de Beeck heeft een betoverende tekst geschreven. Een tekst als een Spinvisliedje, waarin flarden van mensenlevens zo gerangschikt zijn dat het bij de toehoorder een vleugje heimwee oproept, en schrijnt.’ Hoe toepasselijk dat de soundtrack van de boekverfilming is gecomponeerd door Erik de Jong, alias Spinvis. De som is daardoor veel meer dan de delen.