Un beau soleil intérieur

'Dit is perfectie', zo schreef Trouw in een 5-sterren recensie over UN BEAU SOLEIL INTÉRIEUR. In deze tragikomedie van Claire Denis is Juliette Binoche op zoek naar de ware liefde. Als kritische én wispelturige 50-plusser blijkt dat echter geen sinecure.

Een waarschuwing vooraf, voor wie gewend is om tijdens de aftiteling van een film weg te lopen: blijf vooral zitten bij UN BEAU SOLEIL INTÉRIEUR! Het verhaal gaat tijdens de eindtitels namelijk gewoon door, met een even vreemde als grappige monoloog van Gérard Depardieu. Hij speelt een soort relatietherapeut die bevriend is met de gevierde Parijse kunstenares Isabelle (Juliette Binoche), de vrouw om wie de hele film draait.

Isabelle is succesvol met haar werk als kunstschilder, maar privé blijkt het een ander verhaal. Ze is pas gescheiden en stort zich als dolende single van de ene in de andere liefdesaffaire, zoekend naar de man met wie ze de rest van haar leven zou willen delen. Tot een serieuze relatie wil het echter maar niet komen. De ene love-interest is te jong, de ander getrouwd, weer een ander onuitstaanbaar, enzovoorts. We zien - en horen - ze allemaal langskomen, want gepráát wordt er in deze Franse film. Maar wat wil Isabelle zelf nou eigenlijk écht?

Zowel regisseur Denis als hoofdrolspeelster Binoche draaien al sinds midden jaren tachtig mee in de filmwereld - beiden met veel succes. Opvallend genoeg is UN BEAU SOLEIL INTÉRIEUR hun eerste samenwerking en die viel afgelopen voorjaar bijna als vanzelfsprekend in de prijzen in Cannes. 'Een tamelijk geniale film. Hij lijkt steeds iets te zijn wat hij uiteindelijk niet is', aldus de NRC. Met dank vooral aan Binoche, die het komische drama volledig naar zich toe weet te trekken.