The glass castle

In het waargebeurde THE GLASS CASTLE blikt journalist Jeanette Walls terug op haar jeugd met een extraverte alcoholistische vader en een kunstzinnige moeder die amper aandacht heeft voor haar kinderen. Het gezin trekt door de VS, op de vlucht voor schuldeisers.

THE GLASS CASTLE is gebaseerd op de gelijknamige autobiografie waarin societyjournalist Jeanette Walls (gespeeld door Brie Larson, Oscarwinnares uit ROOM) haar problematische jeugd beschrijft. De film switcht daarbij handig tussen heden en verleden.

Jeanette’s vader Rex (Woody Harrelson) is een uitvinder en een dromer. Haar moeder Rose Mary (Naomi Watts) is een excentrieke kunstenares die geen tijd heeft voor het huishouden en haar vier kinderen wanneer ze schildert. Doordat Rex een vrije vogel is die niet zo van regels houdt, raakt hij zijn baan kwijt en komt hij op zwart zaad te zitten. Daarom besluit hij te vertrekken met zijn familie, op zoek naar een nieuwe plek om te wonen. Eenmaal aangekomen belooft Rex zijn kinderen een Glazen Kasteel te bouwen.

Aanvankelijk geloven de jonge kinderen hun vader nog en genieten ze van het nieuwe avontuur. Later wordt het penibeler als Rex meer gaat drinken en hun armoede toeneemt. Eén voor één weten ze zich los te maken en zoeken ze hun eigen weg, tegen de zin van pa. Jeanette wijst haar vader niet volledig af en blijft ondanks alles toch sympathie voor hem houden.

Regisseur Destin Daniel Cretton maakte eerder samen met Brie Larson het bij ons vertoonde SHORT TERM 12 over een jeugdinstelling. ‘THE GLASS CASTLE is in de kern een familieportret waarin een vader-dochterrelatie wordt neergezet door twee prima acteurs’, aldus de New York Daily News.