tulipani.jpg

Tulipani

Tulipani

Het Nederlands Film Festival opende afgelopen september met TULIPANI, de nieuwe film van Oscar-winnaar Mike van Diem. Een soms sprookjesachtig drama over een Zeeuwse boer die in de jaren vijftig zijn geluk zoekt in Italië.

De boerderij van de eigenzinnige boer Gauke komt tijdens de watersnoodramp van 1953 onder water te staan. Die nacht besluit hij dat het genoeg is geweest: zijn kinderen zullen nooit meer natte voeten hebben. Wat hij dan nog niet weet is dat zijn vrouw net zwanger is geraakt. Even zo soepel verkoopt hij de volgende ochtend zijn boerderij en stapt hij op de fiets, met een zak tulpenbollen als bagage. Het warme zuiden is zijn doel en zodra Gauke een huis heeft gevonden kan zijn vrouw Ria overkomen. In Zuid-Italië bouwt hij aan de rand van een klein dorp zijn bestaan op als tulpenboer. Al snel krijgt hij er te maken met plaatselijke maffiosi die protectiegeld eisen. Gauke gaat de strijd aan met de maffia, maar verdwijnt uiteindelijk spoorloos.

Het verhaal van TULIPANI wordt dertig jaar later verteld door Gauke’s dochter Anna (Ksenia Solo). Zij reist na de dood van haar Italiaanse moeder in 1980 vanuit Canada terug naar Zuid-Italië. Ze wil er de as uitstrooien van haar moeder, maar ook haar familiegeschiedenis uitpluizen. Anna weet namelijk zeker dat haar overleden moeder niet haar biologische moeder was. In haar speurtocht stuit ze op een oude maffiabaas en krijgt ze te maken met een politie-inspecteur (Giancarlo Giannini) die de ware toedracht van Gauke’s verdwijning moet zien te achterhalen.

Van Diem schakelt in TULIPANI niet alleen heen en weer tussen heden en verleden, maar ook tussen luchtige Italiaanse komedie en melancholisch drama. Een bijzondere prestatie, zeker als je weet dat Van Diem dit filmproject moest vlottrekken nadat de beoogde regisseur Marleen Gorris afhaakte door een burn-out.