loveless.jpg

Loveless

  • Ook met Aleksey Rozin:

  • Elena
  • elena.jpg

Loveless

Voor deze film is er geen treffender titel denkbaar: LIEFDELOOS – ja, met hoofdletters. Dat lot treft Aleksej, het zoontje van Boris en Zhenya die in een heftig ruziënde scheiding liggen. Voor hem is er geen plaats meer in hun leven.

De schooldag zit er op voor de 12-jarige Aleksej. Door het bos loopt hij naar huis en sluit zich op in zijn kamer. Daar kijkt hij naar de vrolijk buiten spelende kinderen. Was hij maar één van hen… Zijn leventje is verre van vrolijk. Zijn moeder ziet hem liever gaan dan komen, kleineert hem en snauwt hem voortdurend af. Ze heeft andere, belangrijker dingen aan haar hoofd en richt zich op haar eigen toekomst nu haar man voor een andere vrouw is gevallen.

Wanneer Aleksej ’s avonds de stille getuige is van de zoveelste ruzie tussen zijn ouders en hem duidelijk wordt dat geen beiden zich om hem wil bekommeren, neemt hij een besluit. Het zegt genoeg dat zijn moeder pas twee dagen later van school moet horen dat haar zoontje is verdwenen. Nee, ze was niet thuis, moet ze toegeven, de schoonheidssalon en haar nieuwe vriend eisten haar aandacht.

De gealarmeerde politie is nog niet bereid iets te ondernemen en verwijst de ouders naar een vrijwilligersclub die een zoekactie op poten zet. Ook na dagen blijkt Aleksej onvindbaar en lopen hoopvolle sporen dood. De ouders zoeken mee en realiseren zich gaandeweg wat ze hun kind hebben aangedaan. Of toch niet?

LOVELESS is na THE RETURN, THE BANISHMENT, ELENA en LEVIATHAN de vijfde lange speelfilm van Andrey Zvyagintsev. De Rus slaagt er opnieuw in ons mee te voeren in een intriest sociaal drama dat in wonderschone beelden is vastgelegd.