du_forsvinder.jpg

Du forsvinder

Du forsvinder

Een alom gerespecteerde schooldirecteur verduistert miljoenen Deense kronen en moet zich daarvoor verantwoorden in de rechtszaal. Deed hij dit uit vrije wil of raakte hij van het rechte pad door zijn ziekte?

Zijn hele omgeving reageert geschokt als Frederik Halling (Nikolaj Lie Kaas) aan het begin van het nieuwe schooljaar in het bijzijn van zijn leerlingen en zijn vrouw Mia wordt gearresteerd. Deze geliefde schooldirecteur zou miljoenen kronen van zijn eigen opleidingsinstituut hebben achterovergedrukt – dat kan toch niet waar zijn?

Mia (een mooie rol van filmcoryfee Trine Dyrholm) gaat op zoek naar het verband tussen de fraude en de gebeurtenissen van de voorafgaande zomervakantie, toen bij Frederik een hersentumor werd geconstateerd. Die ziekte, zo lieten de artsen weten, zou mogelijk tot ingrijpende persoonlijkheidsveranderingen kunnen leiden. Mia vraagt zich dan ook af of Frederik uiteindelijk verantwoordelijk kan worden gehouden voor zijn eigen daden, of is zijn afwijkende gedrag te wijten aan neurologische afwijkingen door de tumor? In haar zoektocht naar antwoorden bezoekt ze een gespreksgroep voor lotgenoten, waar ze advocaat Bernard Bergman ontmoet (één van de laatste rollen van de in juni overleden Michael Nyqvist). Met zijn steun probeert ze de onschuld van Frederik te bewijzen én haar gezin te redden.

In het filosofisch getinte rechtbankdrama DU FORSVINDER (‘je verdwijnt’) onderzoekt regisseur Peter Schønau Fog eeuwige vragen over verantwoordelijkheid, schuld en identiteit aan de hand van recente neurowetenschappelijke inzichten. De Deense website Soundvenue karakteriseerde de boekverfilming (‘Ik heb je zien verdwijnen’ van Christian Jungersen) als een Rorschachtest in voortdurende beweging, waardoor interpretaties steeds anders uitvallen. DU FORSVINDER dingt mee naar een Oscar voor beste niet-Engelstalige film.