a_family_quartet.jpg

A family quartet

A family quartet

In deze documentaire zien we hoe muziek zich in de haarvaten van een vierkoppig gezin heeft genesteld. Hun familieleven plooit zich vooral om de jongste, het viooltalent Noa Wildschut.

Met een moeder als vioolpedagoog en een vader als altviolist bij het Radio Filharmonisch Orkest groeien de twee zusjes Avigal en Noa op tussen de klanken van strijkers. En is de piano in huize Wildschut eerst nog een soort klimtoestel, wanneer de klep opengaat klinken ook daar de eerste noten onder de kinderhanden. Het wordt ze met de paplepel ingegoten, de liefde voor muziek maken. Een filmpje uit het familie-archief toont een aandoenlijk optreden van de zusjes. Het publiek: hun liefhebbende, trotse, stimulerende maar nooit dwingende ouders. Plezier in musiceren, daar gaat het om.

Filmmaker Simonka de Jong kwam in aanraking met het muzikale gezin door haar musicerende zoontje. Gefascineerd door het spel van Noa op een voorspeelavond vroeg ze zich af wat voor impact zo’n aankomend talent heeft op een gezin. Wat betekent het voor het dagelijks leven? Wat moet wijken of wat krijgt juist voorrang? Hoe bewaak je een zo’n normaal mogelijk leven van kinderen?

A FAMILY QUARTET is een registratie van drie jaren (Noa is dan 11-14 jaar), doorsneden met oude familiefilmpjes. Ze hebben het getroffen, de twee zusjes. Met de kansen die ze krijgen en met veel inzet omarmen, en waarbij ze als pubers nu hun eigen weg volgen. Van veel tegenspoed bleef het gezin verstoken: het grootste ‘drama’ is een geblesseerde wijsvinger, waardoor Noa belangrijke concerten moest missen. Maar die zullen er nog genoeg komen, wereldwijd en met grote namen.