120_bpm.jpg

120 BPM

120 BPM

120 BPM is een aangrijpend drama over de ‘Act Up’-beweging in Parijs, die begin jaren negentig actie voert tegen de onverschilligheid rond aids bij de farmaceutische industrie en politici. 

In de hoogtijdagen van de aids-epidemie werd naar Amerikaans voorbeeld de actiegroep Act Up (Aids Coalition to Unleash Power) opgericht in Parijs. In 120 BPM (battements par minute – slagen per minuut) zien we hoe jonge actievoerders de straat op gaan en binnenvallen bij een farmaceutisch bedrijf dat traag is met het op de markt brengen van aidsremmers. Wekelijks zijn er vergaderingen, waar ze druk discussiëren over hun strategie en slogans, ze spreken politici aan en geven voorlichting op scholen.

Behalve een verhaallijn over het groepsproces binnen Act Up onder leiding van Sophie (Adèle Haenel uit LA FILLE INCONNUE) en Thibault is er een tweede verhaallijn over nieuwkomer Nathan. Hij sluit zich aan bij de groep en wordt verliefd op de flamboyante Sean. Die blijkt seropositief, maar dat staat hun liefde niet in de weg. De twee doen niet alleen mee aan de protesten, ze feesten er ook flink op los tijdens housefeesten. Daar worden de BPM’s zó hoog opgevoerd dat het stof opdwarrelt – in de film verandert dit prachtig in een animatie van hiv-deeltjes; de dodelijke ziekte valt niet te ontkennen.

Regisseur Robin Campillo was zelf lid van Act Up en maakte met 120 BPM een semi-autobiografisch drama. ‘Campillo schetst een hechte familieband tussen vreemden die door een gedeeld lot zijn samengebracht. Hun gemeenschapsgevoel werkt aanstekelijk, maar hoe wrang is het dat deze gemeenschap zo kwetsbaar is. Ziekte en dood bewegen altijd op de achtergrond’, aldus de Filmkrant. 120 BPM won dit voorjaar in Cannes zowel de Grote Jury-prijs als de Queer Palm.