The beguiled

She’s back! Sofia Coppola maakte een eigenzinnige herinterpretatie van THE BEGUILED en won voor haar sfeerrijke kostuumdrama dit voorjaar de regieprijs in Cannes. Met dank aan drie generaties topactrices: Nicole Kidman, Kirsten Dunst en rijzende ster Elle Fanning.

In 1971 leverden Don Siegel en Clint Eastwood twee films af waarmee ze naam maakten in Hollywood: DIRTY HARRY en HE BEGUILED. Allebei nogal masculiene en niet al te fijnzinnige producties. Groot was dan ook de verrassing toen bekend werd dat Sofia Coppola een remake zou regisseren van THE BEGUILED. Zij had toch patent op fijnbesnaarde drama’s als LOST IN TRANSLATION en THE VIRGIN SUICIDES? Coppola heeft het drama echter volledig naar eigen hand gezet: geen male gaze meer, maar een feminine touch.

Bijzonder knap, want het verhaal van THE BEGUILED is min of meer hetzelfde gebleven: tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog raakt korporaal John McBurney (Colin Farrell) van het Noordelijke leger gewond in het Zuidelijke Virginia. Hoewel hij een vijand is wordt McBurney opgenomen in het christelijke meisjesweeshuis van Martha Farnsworth (Kidman), waar hij wordt verzorgd en opgelapt. In het prachtige koloniale landhuis wonen en werken alleen meisjes en vrouwen, waaronder lerares Edwina (Dunst) en post-puber Alicia (Fanning). Beiden hebben net als Martha hun motieven om het aan te leggen met de knappe korporaal, maar als ze door hem worden misleid – ziedaar de titel – is hun wraak zoet.

Net als recent in 20TH CENTURY WOMEN wordt THE BEGUILED gedragen door sterke vrouwenrollen, dit keer met Kidman voorop. Maar het zal geen toeval zijn dat in beide films de 19-jarige Elle Fanning speelt. Ze geldt als hét grote talent van Hollywood en beschikt  bovendien over een frisse dosis zelfspot: google maar eens op ‘Elle Fanning fanning a fan’ en bekijk het grappige filmpje dat Vogue dit voorjaar met haar maakte.