vincent.jpg

Vincent

Vincent

Vincent is zeventien en wil zelfmoord plegen uit protest tegen de opwarming van de aarde. Ziedaar het uitgangspunt van deze tragikomische roadmovie, waarin Vincent met zijn tante meereist naar de Klimaattop in Parijs voor een nieuw plan.

Vincent (Spencer Bogaert) is een milieuactivist, maar vindt de acties van zijn vriendengroep niet ver genoeg gaan. Hij heeft al diverse keren geprobeerd zelfmoord te plegen om aandacht te vragen voor de Groene Revolutie.

We zien een disfunctionele familie die bestaat uit een jongeman met duidelijke identiteitsproblemen, zijn zwangere halfzus, een halfzus met blauw haar en beugel en een overspannen moeder Marianne (Barbara Sarafian, Persprijs voor Beste Actrice in Locarno). Stiefvader Raf is een zachtaardige, drukke aannemer en valt nauwelijks op, maar is van onschatbare waarde binnen dit bijzondere gezin. Op dat moment voelt VINCENT aan als een ernstig drama. Deze serieuze ondertoon verdwijnt evenwel als sneeuw voor de zon bij de introductie van tante Nicole (Alexandra Lamy), liefkozend Nikki genoemd. Zij komt uit Parijs en is de tegenpool van de moeder: flamboyant, druk pratend, stevig rokend en drinkend. Vincent voelt zich met haar verbonden en samen gaan ze stiekem in haar auto op weg naar Parijs. Zijn plan is om een gewaagde actie te realiseren tijdens de komende Klimaattop. De rest van de familie maakt zich zorgen om deze ontvoering en reist achter ze aan. Zo ontwikkelt de film zich tot een mix van roadmovie en coming-of-age drama met een komische ondertoon.

Regisseur Christophe van Rompaey liet al in het ook bij ons vertoonde AANRIJDING IN MOSCOU zien dat hij dit terrein goed beheerst. De goede acteurs dragen ertoe bij dat de vaart er goed in zit tijdens deze doldwaze rit en zorgen voor een vermakelijke tragikomedie.