una.jpg

Una

  • regie: Benedict Andrews

  • met: Ben Mendelsohn • Rooney MaraRiz Ahmed

  • CAN/GBR/USA •drama • 2016 • 95 min.

Una

UNA snijdt een gevoelig thema aan: kindermisbruik. Het omstreden drama is gebaseerd op het toneelstuk Blackbird van de Schotse schrijver David Harrower. Onomstreden is Rooney Mara, die opnieuw een ijzingwekkend goede hoofdrol neerzet.

Amper dertien jaar was Una (Rooney Mara), toen ze als beginnende puber werd misbruikt door haar buurman Ray (Ben Mendelsohn). Hij werd er weliswaar voor gestraft en moest de gevangenis in, maar Una is getraumatiseerd geraakt voor het leven. Inmiddels is ze eind twintig en is Ray (die zich nu Peter noemt) weer op vrije voeten. Zij zoekt hem op in de fabriek waar hij werkt om hem te confronteren met zijn verleden.

Via flashbacks komen we er achter wat er destijds is voorgevallen – zowel vanuit het perspectief van Una als dat van Ray/Peter. We zien hoe de jonge Una (gespeeld door Ruby Stokes) wordt verleid door Ray, die haar belooft om samen naar Europa te reizen. Una gelooft in de liefde van haar buurman, maar ze komen niet verder dan een shabby motel.

Het is regisseur Benedict Andrews goed gelukt om de oorspronkelijke eenakter te vertalen naar een speelfilm. Al hebben sommige critici mixed feelings over zijn drama, vooral doordat Andrews keuzes maakt in het tonen van slachtoffer en dader. Zo schildert hij de jonge Una af als een soort Lolita, en laat hij de volwassen Una psychisch ontsporen. Maar wat hoe dan ook beklijft is het spel van Rooney Mara, die sinds haar sterke doorbraak in THE SOCIAL NETWORK elke film beter wordt – denk aan THE GIRL WITH THE DRAGON TATTOO, CAROL of SONG TO SONG. ‘Sprankelend acteerwerk maakt van UNA zelfverzekerde debuutfilm', alsdus de Volkskrant.