tramontane.jpg

Tramontane

  • regie: Vatche Boulghourjian

  • met: Barakat Jabbour • Julia Kassar

  • FRA/LIB •drama • 2016 • 105 min.

Tramontane

De blinde Libanese muzikant Rabih heeft een paspoort nodig en ontdekt dat hij wees is. Hij gaat op zoek naar zijn afkomst en hoort verschillende verhalen. TRAMONTANE volgt de doortastende jongeman in zijn zoektocht.

Rabih (mooie rol van Barakat Jabbour, in het echt ook een blinde muzikant) is 24, werkt op een blindenschool en speelt en zingt in een koor. Dat koor wordt uitgenodigd voor een concertreeks door Europa en hij moet een paspoort aanvragen. Zijn ID-kaart blijkt vals en zijn moeder vertelt hem dat hij door haar broer als baby is gevonden. Met zijn buurman reist hij naar zijn vermeende geboortedorp, maar daar is niets over hem bekend. Hij ondervraagt diverse oude vrienden van zijn oom, een voormalig legerofficier in de burgeroorlog van Libanon. Telkens krijgt hij een ander verhaal te horen en hij heeft het daar moeilijk mee. Gelukkig kan hij ontspanning vinden in de muziek – in verschillende optredens zien we hoezeer hij daarvan geniet. Rabih geeft niet op en uiteindelijk vindt hij wat hij zoekt.

De zoektocht en de leugens laten een beeld zien van een land dat getekend is door de burgeroorlog (1975-1990) en ook daarna instabiel bleef. De Libanese jeugd heeft geen goed beeld van het verleden, want na 1975 zijn er geen geschiedenisboeken meer geschreven omdat men het daarover niet eens kon worden.

TRAMONTANE is het speelfilmdebuut van regisseur Vatche Boulghourjian, die eerder enkele documentaires en korte films maakte. ‘Mijn film mag dan misschien een bittere feelgood film lijken met veel muziek, maar hij gaat juist over al die dingen die niet benoemd worden. Hij heeft een heel urgente en acute achtergrond’, aldus de regisseur in de Filmkrant.