louise_en_hiver.jpg

Louise en hiver

  • regie: Jean-François Laguionie

  • met: Diane Dassigny • Dominique Frot

  • CAN/FRA •animation • 2016 • 75 min.

Louise en hiver

Tekenfilms voor volwassenen, kan dat? Zeker wel, denk maar aan prachtfilms als THE RED TURTLE of LES TRIPLETTES DE BELLEVILLE. De even mooie als ingetogen animatiefilm LOUISE EN HIVER past daar met zijn pasteltinten naadloos bij.

De bejaarde Louise brengt al haar leven lang de zomervakanties door in Biligen-sur-Mer, een strandplaats in Bretagne. Totdat er iets misgaat: aan het einde van de zomer mist Louise onverhoopt de laatste trein, waardoor ze plots moet overwinteren in de van Jan en alleman verlaten vakantieplaats. Maar de oude vrouw laat zich niet zomaar uit het veld slaan. Als een moderne Robinson Crusoe lukt het haar om er in haar winterse zomerhuisje het beste van te maken. Zelfs als de stroom uitvalt en zelfs als ze is aangewezen op garnalen uit zee.

Louise is eenzaam, maar niet alleen. Zij heeft gezelschap van de vele herinneringen uit haar lange leven en als kijker worden we daar deelgenoot van. We zien met name haar jeugdjaren in de Tweede Wereldoorlog, toen ze moest vluchten en bij haar oma onderdook in Biligen-sur-Mer. Ze beleefde toen haar eerste verliefdheden en maakte door een overleden Britse parachutist al vroeg kennis met de dood. ‘Herinneringen, droombeelden, Louises wederwaardigheden in het hier en nu, alles vervloeit subtiel, terwijl de heldin steeds vertrouwder wordt’, aldus de Volkskrant.

LOUISE EN HIVER werd gemaakt door de Franse Oscarwinnaar en meesteranimator Jean-François Laguionie. Zijn sprookjesachtige en bij vlagen surrealistische drama heeft een rustig tempo, waardoor het net als THE RED TURTLE van Michael Dudok de Wit een contemplatieve filmervaring oplevert. De kalme vertelstem van actrice Dominique Frot helpt daar mooi aan mee. ‘Delicaat, scherpzinnig en een tikje ondeugend’, zo oordeelde VPRO Cinema treffend.