Filmspecial Franse film noir - Jean Gabin

Cultuurhistorica en docent filmgeschiedenis Sara Hoogveld verzorgt vanaf deze maand een nieuwe vierdelige special, dit keer over de Film Noir. Zij trapt af met een college met filmfragmenten uit de Franse film noir, met een hoofdrol voor steracteur Jean Gabin.

De Franse Film Noir ging vooraf aan de Amerikaanse Film Noir. Hét gezicht van de Franse misdaadfilm was Jean Gabin, die nogal eens tragisch ten onder ging. Meer ruwe bolster dan blanke pit speelde hij gedoemde karakters, slachtoffers van het noodlot en een onrechtvaardige maatschappij. Hij stond model voor de Franse arbeider die in de jaren dertig een geliefd onderwerp was in de Franse cinema. Zoals de getormenteerde treinmachinist in LA BÊTE HUMAINE, Jean Renoir’s filmklassieker uit 1938 naar de roman van Emile Zola. Of zoals de tot moord gedreven arbeider die opgesloten in een Parijs appartement zijn arrestatie afwacht in LE JOUR SE LÈVE van Marcel Carné uit 1939.

De oorlogsdreiging die als een zwaard van Damocles boven heel Europa hing, vertaalde zich naar uiterst somber drama. De grimmige, nachtelijke avonturen en de verhalen over noodlottige liefdes in het Franse arbeidersmilieu werden ook wel poëtisch realisme genoemd. Het waren weliswaar studioproducties, maar de films kenmerkten zich door een lyrische cameravoering en het spel met licht en schaduw in de nachtelijke straten van Parijs, geïnspireerd op de fotografie van Brassaï, Kertész en Atget. De uit Duitsland gevluchte cinematografen Eugen Schüfftan en Curt Courant gaven de Franse Film Noir een expressionistische ondertoon.