aquarius.jpg

Aquarius

  • Ook van Kleber Mendonça Filho:

  • Bacurau
  • bacurau_st_6_jpg_sd_high_.jpg

Aquarius

Indringend portret van de 65-jarige Clara, een mooie rol van Sonia Braga. Zij weigert haar appartement in een verder lege flat op te geven en raakt verzeild in een koude oorlog met de eigenaar.

‘Je bent zo koppig! Je bent net een oude vrouw of een kind’, roept Clara’s dochter op een gegeven moment wanhopig. ‘Dat is omdat ik een oude vrouw en een kind bèn, allebei tegelijk’, bijt Clara haar toe.

Clara is een sterke vrouw, en dat zie je. Ze is trots, mooi en niet bang om haar mening te geven. Ze heeft het nodige meegemaakt en wijkt dan ook geen duimbreed als een projectontwikkelaar een bod doet op het appartement waarin ze al jaren woont. Hij heeft andere plannen met het  complex aan het strand van Recife en alle buren van Clara zijn inmiddels vertrokken.

Clara piekert er niet over om te verhuizen. Ze doet trouw elke morgen haar oefeningen, gaat zwemmen in zee, flirt wat met de strandwacht en houdt siësta in haar hangmat. Gaandeweg  wordt de strijd met de kleinzoon van de eigenaar van het pand grimmiger. Hij benadert zelfs haar kinderen als Clara bod na bod afwijst.

Dat gaat haar niet in de koude kleren zitten en ze blikt terug op de 30 jaar die ze in het appartement gewoond heeft. Waar ze feestjes gegeven heeft, haar carrière heeft opgebouwd, waar haar drie kinderen zijn opgegroeid en waar zij twee jaar geleden weduwe is geworden.

Daarmee is AQUARIUS een prachtig portret van een vrijgevochten Braziliaanse vrouw, die in de woelige jaren tachtig en negentig steeds haar eigen koers heeft gekozen in het leven. Sonia Braga, bij ons vooral bekend van haar rol in KISS OF THE SPIDERWOMAN (1984) speelt haar krachtig, kwetsbaar en elegant. De muziek is goed gekozen en sluit perfect aan bij de verschillende periodes in Clara’s leven.