une_vie.jpg

Une vie

Une vie

Een gevoelige, krachtig verbeelde adaptatie van Guy de Maupassant’s roman, waarin een jonge vrouw keer op keer teleurgesteld wordt in het leven. Het kostuumdrama won in Venetië de FIPRESCI-prijs.

UNE VIE, een leven. Het klinkt zo simpel, maar de verfilming van de gelijknamige roman uit 1883 laat zien dat het leven van Jeanne Le Perthuis des Vauds verre van eenvoudig was. Aan de hand van korte fragmenten krijgen we een beeld van Jeanne, van haar gevoelens, ervaringen en verwachtingen. Knap hoe regisseur Stéphane Brizé haar leven en de tijdgeest in bijna vierkant formaat verbeeldt: vrolijke en hoopvolle fragmenten in goudgele tinten, sombere episodes in het donker gehuld. Het zijn schetsen die lang niet alles prijsgeven – vaak weet je pas in een volgend fragment wat er is gebeurd.

Normandië, 1819. Jeanne (Judith Chemla) is blij weer thuis te zijn na haar studiejaren in het klooster. Ze vermaakt zich met Rosalie, de huishoudster met wie ze is opgegroeid, of met haar vader die haar leert tuinieren.

Op een dag komt de pastoor op bezoek met burggraaf Julien de Lamare (Swann Arlaud). Jeanne’s ouders zien in hem de ideale schoonzoon, al brengt hij niet meer dan een titel in het laatje. Natuurlijk moet Jeanne ook iets in hém zien, tegelijkertijd maakt haar moeder duidelijk dat er weinig te kiezen valt.

De twee leren elkaar beter kennen en Jeanne voelt zich echt gelukkig met hem. Ze trouwen en krijgen het grote kasteel als onderkomen. Rosalie blijft bij hen, haar ouders vertrekken naar Rouen. Al gauw ontstaan de eerste strubbelingen, die escaleren als blijkt dat Rosalie zwanger is van Julien. Het is de opmaat voor een reeks gebeurtenissen die de levenslust van Jeanne en het vertrouwen in haar dierbaren steeds verder ondermijnen.