the_eagle_huntress.jpg

The eagle huntress

  • regie: Otto Bell

  • MON/GBR •avonturenfilm, documentaire • 2016 • 87 min.

The eagle huntress

In het fotogenieke landschap van het Mongoolse Altaj-gebergte jaagt een ambitieus nomadenmeisje met succes haar dromen na: ze wordt de eerste vrouwelijke adelaarsjager. Een documentaire over voorzichtige modernisering in een traditionele gemeenschap, vol mooie shots.‘You can do anything’, de door de Australische singer-songwriter Sia geschreven titelsong van THE EAGLE HUNTRESS, past het dertienjarige nomademeisje Aisholpan als gegoten. Geboren en getogen in het Mongoolse Altaj-gebergte wil ze maar één ding: in haar vaders voetsporen treden. Hij is een kei in het africhten van steenarenden die voor de jacht worden ingezet. Op het jaarlijkse adelaarsfestival, waar een jury de kunsten van tientallen jager- en adelaarsparen beoordeelt, is Aisholpan’s vader al twee keer in de prijzen gevallen.

Het hoog gewaardeerde beroep kent al een lange traditie en wordt doorgegeven van vader op zoon. Dochters hoeven niet aan te kloppen om een plaatsje te veroveren in deze door mannen beheerste wereld – zij hebben tenslotte andere taken in het nomadenbestaan.

Maar leer dan Aisholpan kennen: al vanaf haar vroege jeugd is ze gefascineerd door die machtige vogels. Ze is sowieso graag bij haar vader, maar wanneer hij op pad gaat om zijn arend te trainen is ze niet bij hem weg te slaan. En ze wil meer: ze wil een eigen arend én de eerste vrouwelijke adelaarsjager worden. Ondanks de kritiek van de dorpsoudsten gaat haar vader met Aisholpan aan de slag. Hij heeft vertrouwen in haar en ziet al snel dat ze een ongekend talent, geduld en doorzettingsvermogen heeft om dit zo bijzondere vak te leren. Succes blijft dan ook niet uit.