adaptation.jpg

Adaptation

Adaptation icon_trailer.png

In 1999 verbaasden regisseur Spike Jonze en scenarist Charlie Kaufman de wereld met BEING JOHN MALKOVICH, een bizarre film over een suffe kantoorklerk die een geheime tunnel vindt naar het brein van John Malkovich. Kan het nog gekker? Jazeker, zo bewijst het duo met hun nieuwste productie ADAPTATION.
Daarin maken we kennis met ene Charlie Kaufman (!) die bezig is om de bestseller The Orchid Thief tot een film te bewerken. Hij kampt echter met een writer’s block, waardoor zijn verhaal over een man die voortdurend op zoek is naar orchideeën helemaal niet wil vlotten. Zijn frustratie groeit als zijn tweelingbroer Donald Kaufman (een aanstekelijke dubbelrol van Nicolas Cage) in korte tijd wél een verhaal schrijft voor een film over een seriemoordenaar.
Het bijzondere van ADAPTATION zijn alle verdubbelingen en verdraaiingen. Zo zit je op een gegeven moment te kijken naar een film die op datzelfde moment door hoofdpersoon Kaufman wordt geschreven. Het resultaat is een potpourri van tragikomedie, thriller en orchideeënfilm (want geloof het of niet: dat boek bestaat écht). Kortom, ADAPTATION valt eigenlijk niet te beschrijven. Misschien zegt het genoeg dat de film inmiddels grossiert in prijzen, waaronder twee Golden Globes, de Grote Juryprijs in Berlijn en een Oscar voor bijrol-acteur Chris Cooper.