Souvenir

SOUVENIR is een luchtige komedie, waarin fabrieksarbeidster Liliane (Isabelle Huppert) de kans krijgt om nog eens te schitteren als de zangeres die ooit tweede werd op het Eurovisie Songfestival.De eerste scène is veelzeggend: we zien een beslagen glas vol vrolijk zwevende luchtbelletjes. Champagne? Dan zoomt de camera uit; het blijkt een glas met een aspirine-bruistablet. We zijn in het appartement van Liliane. Ze is in de zestig en werkt aan de lopende band in een fabriek waar ze patés opsiert met cranberry’s en laurierblaadjes. ’s Avonds kijkt ze – alleen op de bank – naar spelletjesshows op de televisie. Tot de 22-jarige Jean in de fabriek komt werken. Liliane komt hem zo bekend voor, en na een tijdje weet hij het zeker: zij is Laura, de zangeres die ooit tweede werd op het Eurovisie Songfestival achter ABBA. Hoe hij dat weet? Zijn vader was weg van haar, tot grote ergernis van zijn moeder.

Liliane ontkent eerst, maar ze is gecharmeerd van de enthousiaste Jean. Gaandeweg gaan de twee elkaar steeds leuker vinden en Liliane laat zich door Jean overhalen om nog eens als Laura op te treden op een benefietavond die zijn familie organiseert. Als de pers daar lucht van krijgt is er opeens sprake van een heuse comeback van Laura. En passant wordt ook de relatie tussen Liliane en Jean serieus.

SOUVENIR wordt gedragen door Isabelle Huppert, één van de grande dames van de Franse cinema. Na haar spraakmakende rol in Paul Verhoevens ELLE zet ze hier met ogenschijnlijk gemak de teleurgestelde Liliane neer, die graag nog één keer als zangeres triomfen viert. SOUVENIR is een luchtige zomerse komedie, een film als een glas champagne.