king_of_the_belgians.jpg

King of the Belgians

King of the Belgians

In deze roadmovie bevrijdt de wat suffe Belgische koning Nicolaas III zich uit zijn knellende harnas nadat zijn land uiteen is gevallen. Een mockumentary barstensvol intelligente humor – verbaal én visueel.Filmmaker Duncan Loyd heeft de opdracht gekregen om een positief portret te maken van de Belgische koning Nicolaas III (Peter van den Begin), een wat stijve hark die zichtbaar ongelukkig is in zijn functie. Het Paleis wil daar wat aan doen: Nicolaas’ imago kan wel een zetje gebruiken. Uiteraard moet Loyd zich strikt aan het script houden, daar zien protocolchef Ludovic en persdame Louise streng op toe. Nicolaas’ persoonlijke assistent Carlos is gelukkig wat losser in de leer – bij hem gaat de koning het liefst te rade.

Het viertal reist af voor een staatsbezoek aan Turkije, waar Nicolaas het Belgische deel van Mini World in Istanboel zal openen (‘Wat een klein stukske!’) met de overhandiging van een mini-Atomium. Daar bereikt hen het dramatische bericht dat Wallonië zich van Vlaanderen heeft afgesplitst. De koning wil linea recta terug naar zijn verdeelde land, maar een krachtige zonnestorm gooit roet in het eten. Er is geen vliegverkeer mogelijk, alle telecommunicatie is verstoord. De Turkse veiligheidsdienst wil niets weten van een terugreis over land, maar daar denkt de koning anders over en met hulp van Loyd beginnen ze aan een hilarische reis over de Balkan. Loyd ziet zijn kans schoon: het script van de promofilm kan de prullenbak in. Hij zal in zijn portret eens laten zien wie de echte Nicolaas III is.

Regisseurs Peter Brosens en Jessica Woodworth (KHADAK, ALTIPLANO) hebben met hun originele en humoristische KING OF THE BELGIANS een onverwachte én zeer geslaagde afslag genomen op hun cineastenpad.