howards_end.jpg

Howards end

Howards end

Precies 25 jaar geleden ging HOWARDS END in première, het met drie Oscars bekroonde romantische drama van de succesvolle filmtandem Merchant-Ivory. Alle reden voor Eye/Filmmuseum om de film opnieuw uit te brengen – nu in een digitaal gerestaureerde 4K-versie.Regisseur James Ivory en zijn vaste producent Ismail Merchant zijn een begrip in de filmwereld. Het filmduo bracht tussen 1985 en 2005 een dozijn period pieces uit, stuk voor stuk veelbekroonde kostuumdrama’s die zowel artistiek als commercieel een succes waren. Hoogtepunten van hun samenwerking waren naast HOWARDS END vooral A ROOM WITH A VIEW (1985, eveneens drie Oscars) en het verpletterende THE REMAINS OF THE DAY (1993).

Net als in die laatste film zijn ook in HOWARDS END de hoofdrollen voor de Britse sterren Anthony Hopkins en Emma Thompson. Hopkins speelt de rijke zakenman Henry Wilcox, die meerdere panden bezit. Niet alleen het landgoed ‘Howards End’, maar ook woningen in Londen. Eén daarvan verhuurt hij aan Margaret Schlegel (Thompson), een vrouw uit de gegoede middenklasse. Zij raakt bevriend met Wilcox’ echtgenote Ruth (Vanessa Redgrave) die ze vervolgens verzorgt tijdens een slopend ziekbed. Na Ruth’s dood trouwen Henry en Margaret, maar dat valt in het Engeland van begin 20ste eeuw volkomen verkeerd. Zeker bij Margaret’s idealistische jongere zus Helen (Helena Bonham Carter), die helemaal niets moet hebben van de snobistische upper-class Wilcoxen. Een onvervalste klassenstrijd is het gevolg.

‘Klassieker HOWARDS END heeft niets aan pracht verloren’ kopte Trouw boven een vijf-sterren recensie. ‘De film heeft het allemaal: een gerijpt en gedetailleerd inkijkje in het Edwardiaanse tijdperk, veellagige karakters, een acteursensemble om je vingers bij af te likken en – niet onbelangrijk – een Engels landgoed als stille getuige van alle verwikkelingen’.