waldstille.jpg

Waldstille

  • Ook met Jelka van Houten:

  • Knor
  • knor_st_1_jpg_sd_low.jpg

Waldstille

Mooi ingetogen drama over een man die na een jarenlange gevangenisstraf terugkeert naar zijn geboortedorp Waldstille. Maar de dorpsgemeenschap ziet hem liever gaan dan komen, zelfs zijn schoonfamilie. Toch wil hij het contact met zijn dochtertje herstellen.

Als Ben (Thomas Ryckewaert) na een ruzie tijdens carnaval dronken in de auto stapt met Tinka (Maartje van de Wetering) gaat het mis. Hij veroorzaakt een verkeersongeluk waarbij zijn vriendin om het leven komt. Ben verdwijnt voor vier jaar in de gevangenis. Wanneer zijn tijd erop zit keert hij terug naar zijn dorp, maar al snel blijkt dat hij er niet welkom is. Sterker nog: zijn schoonouders die de zorg voor zijn dochtertje Cindy op zich hebben genomen weigeren elk contact. En dat terwijl Ben zijn dochtertje, inmiddels zes jaar oud, zo graag weer terug wil zien. Gelukkig wil schoonzus Debbie (Jelka van Houten) Ben wel helpen aan een weerzien met het meisje en ze regelt een uitstapje naar de kermis. Daar grijpt Ben zijn kans en gaat hij er in een onbewaakt moment met Cindy vandoor. Uiteindelijk zorgt Debbie ervoor dat de zaak niet verder escaleert.

WALDSTILLE is geen simpel verhaal over goed en slecht, maar geeft een reëel beeld van een man die na een drama weer verder wil met zijn leven. De stijl is ingetogen: niet alles wordt uitgelegd en stiltes zeggen vaak meer dan woorden. Het is de tweede film van de jonge Nederlandse regisseur Martijn Maria Smits (ANVERS), die eerder vooral TV-films maakte waarvoor hij diverse prijzen en nominaties behaalde.

‘Als ethisch-moreel portret van een man die zijn weg naar vergeving enkel alleen kan afleggen, zal WALDSTILLE tot uiteenlopende meningen en gezichtspunten leiden’, aldus Filmtotaal. ‘En dat is precies wat het medium film moet beogen.’