The sense of an ending

Deze intrigerende verfilming van de gelijknamige, met de Booker-prijs bekroonde roman van Julian Barnes gaat over liefde en vriendschap, maar vooral ook over gemankeerde herinneringen. Met steracteurs Jim Broadbent en Charlotte Rampling.

Julian Barnes’ roman ‘The sense of an ending’ (2011) is door zijn structuur lastig te verfilmen. Toch is het regisseur Ritesh Batra (THE LUNCHBOX) uitstekend gelukt om het hoofdpersonage, Tony Webster, tot leven te wekken. In tegenstelling tot het boek dat uit twee – in de tijd gezien – afzonderlijke delen bestaat, switcht Batra soepel via flashbacks tussen het heden en de jaren zestig. Maar ook de dromen, gedachten en herinneringen van haar hoofdpersonage weet ze uitstekend te vangen en te verbeelden.

De redelijk welgestelde Londenaar Tony (Jim Broadbent) is een gepensioneerde fotohandelaar. Met zijn ex-vrouw Margaret (Harriet Walter) heeft hij nog altijd een goede relatie, net als met zijn hoogzwangere, bewust alleenstaande dochter Susie.

Tony’s rustige leventje neemt een wending wanneer hij een dagboek erft van zijn jeugdvriend Adrian Finn. Tijdens hun studententijd hebben de twee gewedijverd om de liefde van de knappe Veronica. Met een dramatisch gevolg: Adrian pleegde zelfmoord. Het is niet zo dat Tony nog dagelijks bezig is met zijn verloren vriend. Integendeel, zelfs met Margaret heeft hij nog nooit over hem gesproken. Tony heeft zo z’n eigen herinneringen aan die tijd. Hij staat er niet bij stil dat zijn aandeel in het ingrijpende besluit van Adrian anders kan zijn dan hij altijd dacht. Maar door het dagboek en door gesprekken met de opgespoorde Veronica (Charlotte Rampling) moet hij zo zachtjes aan zijn levensverhaal toch herschrijven.