django.jpg

Django

Django

Eén kort filmpje en een paar honderd foto’s bestaan er slechts van gitarist Django Reinhardt, die tijdens WOII furore maakte in de Parijse jazzwereld. Het gaf regisseur Etienne Comar ruim baan voor een vrije weergave van een bijzonder muzikaal leven.

DJANGO gaat over de Belgisch-Franse Django Reinhardt (1910-1953), de grondlegger van de jazz manouche ofwel gipsy jazz. Als zigeuner (Sinti) had hij een jeugd met een nomadenbestaan in Europa, totdat hij in Parijs belandde. De autodidact leerde zichzelf zowel gitaar als banjo spelen en groeide uit tot een beroemd gitaarvirtuoos, ondanks een verminkte linkerhand sinds hij als 18-jarige zwaar gewond raakte bij een brand in zijn woonwagen. Zijn muzikale talent zou zijn redding worden tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen de nazi’s de zigeuners vervolgden maar Reinhardt ongemoeid lieten.

De biopic DJANGO focust op Reinhardt’s oorlogsjaren. We zien hoe Django (Reda Kateb uit UN PROPHÈTE en ZERO DARK THIRTY) als een soort bohémien in Parijs leeft. Hij vaart zijn eigen koers, heeft lak aan de strenge regels van de Duitse bezetters én aan de afspraken rond zijn eigen concerten. Desondanks blijft hij populair en wordt hij zelfs gevraagd om op te treden voor Duitse soldaten in Berlijn. Dat gaat Django een stap te ver en hij besluit via Thonon-les-bains te vluchten naar Zwitserland, waarbij hij wordt geholpen door zijn minnares Louise (de Waalse actrice Cécile de France).

Regisseur Etienne Comar was eerder scenarist van filmhuishit DES HOMMES ET DES DIEUX. Als schrijver permitteerde hij zich dit keer de nodige vrijheden in zijn verhaal, dat hij aandikte om de spanning op te voeren. Als muzikaal drama blijft DJANGO echter fier overeind. Mede dankzij een forse Nederlandse inbreng: alle gitaarstukken werden ingespeeld door het beroemde Rosenberg Trio.