a_united_kingdom.jpg

A united kingdom

  • Ook van Amma Asante:

  • Belle
  • belle.jpg
  • Ook met David Oyelowo:

  • Selma
  • selma.jpg

A united kingdom

A UNITED KINGDOM vertelt het romantische en waargebeurde verhaal van een Britse jonge vrouw, die in het mistige Londen van vlak na de oorlog als een blok valt voor een zwarte Afrikaanse kroonprins. Hun relatie leidt tot grote politieke problemen.

Op een doordeweekse avond gaat typiste Ruth (Rosamund Pike uit GONE GIRL) met haar zus dansen in een jazz-bar vol studenten. Een aantal van hen is verwikkeld in een verhitte discussie over politiek en Afrika. Uitgerekend de leider van dat groepje vraagt Ruth ten dans en de twee vallen voor elkaar. Seretse (David Oyelowo, SELMA) vraagt haar vaker mee uit en ze raken verliefd.

Een relatie tussen een blanke vrouw en een zwarte man ligt al gevoelig, maar Seretse heeft nog een geheim dat hij moet vertellen: hij is voorbestemd koning te worden van Beetsjoeanaland (het latere Botswana) en zijn oom heeft hem gevraagd terug te komen. Ruth botst met haar vader, die niets ziet in haar relatie met Seretse. Toch trouwen de twee met elkaar en verhuizen ze naar Beetsjoeanaland.

Daar blijkt dat Seretse’s volk, zijn oom voorop, niet erg gelukkig is met een blanke koningin. Ook de Britse machthebbers beschouwen het gemengde huwelijk als een provocatie, zeker nu buurland Zuid-Afrika de apartheid officieel invoert. Zij proberen het onheil te keren door Seretse naar Londen te verbannen, terwijl Ruth achterblijft in Afrika.

Duizenden kilometers van elkaar gescheiden vechten Seretse en Ruth voor hun toekomst en die van hun land. A UNITED KINGDOM is een schilderachtige film over onafhankelijkheid, opoffering en liefde, waarin beelden van het druilerige, industriële en kille Londen mooi contrasteren met de traditionele landelijke warmte van zuidelijk Afrika.