20th_century_women.jpg

20th Century women

20th Century women

Het is 1979 en de alleenstaande Dorothea probeert haar puberzoon vrouwvriendelijk op te voeden. Omdat ze de grip op hem kwijtraakt, vraagt ze twee jonge vrouwen om haar te helpen. Geestige tijdsschets, met een glansrol van Annette Bening.

Aan het begin van 20TH CENTURY WOMEN brandt Dorothea’s auto uit op de parkeerplaats van de supermarkt. Dorothea (Annette Bening) en haar zoon Jamie (Lucas Jade Zumann) rennen erheen om te zien wat er nog te redden valt, maar de auto is total loss. Dorothea is onder de indruk, want de wagen was nog van haar ex en staat symbool voor de kindertijd van Jamie. Die reageert echter koeltjes: ‘Ach, zo mooi was die auto niet’. Ziedaar het onbegrip tussen de 55-jarige feministische moeder en haar 15 jaar oude zoon.

Dorothea woont in Santa Barbara en verhuurt een kamer aan de 24-jarige Abbie (Greta Gerwig uit FRANCES HA en JACKIE). En er is het vroegwijze 17-jarige buurmeisje Julie (Elle Fanning uit GINGER & ROSA), die geregeld bij Jamie blijft slapen en hem vertelt over haar avontuurtjes. Dorothea vraagt Abbie en Julie om haar zoon te helpen goed met vrouwen om te gaan. Jamie probeert op zijn beurt écht contact te krijgen met zijn moeder, maar zij wimpelt hem af met opmerkingen als ‘vragen over geluk zijn een fantastische shortcut naar een depressie’.

20TH CENTURY WOMEN geeft een mooi sfeerbeeld van de late jaren zeventig: de opkomst van de punk, de eindeloze gesprekken over mannen en vrouwen, en dus over seks, de outfits en de kapsels – het is allemaal prettig herkenbaar. Haast terloops laat regisseur Mike Mills (die debuteerde met BEGINNERS) zien hoe Jamie volwassen wordt.