their_finest.jpg

Their finest

Their finest

De gelauwerde Deense regisseur Lone Scherfig (AN EDUCATION) maakte een echte BBC-productie – een romantisch en komisch drama over filmmakers tijdens WOII. Met een bijzondere invalshoek: hoe Britse vrouwen in oorlogstijd kansen kregen door de afwezigheid van mannen.

THEIR FINEST opent met zwartwit-beelden van een munitiefabriek in Wales, waar vooral vrouwen werken. De Tweede Wereldoorlog is in volle gang, de mannen zijn vertrokken naar het front.

Catrin Cole (Gemma Arterton uit TAMARA DREWE) heeft Wales verlaten om met Ellis in Londen te gaan wonen. Ellis is kunstenaar, maar zijn somber ogende schilderijen worden in deze zware tijden niet geapprecieerd. Geldzorgen dus, die Catrin hoopt op te lossen met het baantje dat ze als copywriter krijgt aangeboden bij de afdeling Film op het Ministerie van Informatie. Ze wordt direct gewaarschuwd door hoofdscenarist Tom Buckley (Sam Claflin): ze moet zich er vooral niet teveel van voorstellen en wordt geacht ‘kletspraat’ te schrijven, teksten van en voor vrouwen. Catrin krijgt een minimaal plekje toegewezen in het kantoor, maar laat zich niet uit het veld slaan. Ze zal eens laten zien wat ze waard is!

Van hogerhand krijgt het filmteam de opdracht een film te maken die het moreel van strijders en achterblijvers moet opvijzelen. Optimisme en (vrouwelijk) heldendom zijn de sleutelwoorden. Er ligt al een op ware feiten gebaseerd verhaal klaar dat de schrijvers kunnen gaan uitwerken. Maar hun bandbreedte is niet groot: het ministerie laat voortdurend zijn invloed gelden. Door die tegenwerking, maar ook door de gebeurtenissen en obstakels die een oorlog met zich meebrengt, groeien Catrin en Tom naar elkaar toe. Als vakgenoten én als mens. Maar ja, Catrin is getrouwd – of toch niet?