the_other_side_of_hope.jpg

The other side of hope

The other side of hope

Zes jaar na LE HAVRE is de Finse meester Aki Kaurismäki terug. Opnieuw met een film over een vluchteling – dit keer uit Syrië. En opnieuw met Kaurismäki’s vaste ingrediënten: zwarte humor, muziek én zijn muze Kati Outinen.THE OTHER SIDE OF HOPE gaat over de Syrische twintiger Khaled (Sherwan Haji), die door de burgeroorlog in Aleppo het grootste deel van zijn familie is verloren. Hij vlucht naar Europa en belandt uiteindelijk met een vrachtschip in Finland, waar hij asiel aanvraagt. Als dit wordt afgewezen ontsnapt Khaled uit het asielzoekerscentrum en leeft hij illegaal op straat in Helsinki.

De film gaat echter ook over Waldemar Wikström (Sakari Kuosmanen), een Finse vijftiger die zijn geld altijd heeft verdiend als vertegenwoordiger in stropdassen en overhemden. Totdat hij abrupt breekt met zijn oude leven: Waldemar verlaat zijn alcoholistische vrouw en beproeft zijn geluk als pokerspeler. Met succes, want hij wint 60.000 euro en begint daarmee in Helsinki een restaurant.

Dan kruisen de wegen van Waldemar en Khaled elkaar. Eerst door een bijna-aanrijding, vervolgens als Khaled de binnentuin van het restaurant uitkiest als slaapplek. Ondanks een fikse ruzie besluit Waldemar de vluchteling te helpen: hij biedt hem onderdak én een baan aan. Wat volgt is een feelgood-verhaal met veel muziek, weinig woorden en een happy end.

THE OTHER SIDE OF HOPE is na LE HAVRE het tweede deel van een Kaurismäki-trilogie over vluchtelingen in Europa. Voor deel 1 won de Fin in Cannes de FIPRECI-prijs en de prijs van de Oecumenische jury, voor deel 2 de Zilveren Beer van de Berlinale voor beste regisseur. ‘Winsome, sweet, and often very funny. It is more of the same from Kaurismäki, and thank God for that’, aldus Indiewire.