handmaiden_the.jpg

The handmaiden

  • regie: Chan-Wook Park

  • met: Min-hee Kim • Tae-ri Kim • Jung-woo Ha

  • ZKO •drama, mysterie, romantiek • 2016 • 144 min.

The handmaiden

De Zuid-Koreaanse meesterfilmer Park Chan-Wook lijkt met THE HANDMAIDEN een compleet nieuwe weg ingeslagen. ‘Een heerlijke, opwindende en beeldschone thriller over verraad en verleiding, even sensueel als verontrustend’, aldus de Filmkrant.

Het zal u niet ontgaan zijn dat in februari het tweede deel uitkwam van FIFTY SHADES OF GREY. De veelbesproken film kan bij lange na niet in de schaduw staan van het thematisch verwante THE HANDMAIDEN, die bijna tegelijkertijd in release ging. Dit drama, losjes gebaseerd op de bestseller Fingersmith van de Britse Sarah Waters, heeft namelijk veel meer te bieden dan erotiek en spanning.

Anders dan in het oorspronkelijke boek speelt THE HANDMAIDEN niet in het Victoriaanse Engeland, maar in het Korea van vlak voor de Tweede Wereldoorlog. Daar maken we kennis met de wat naïeve zakkenrolster Sokee, die als persoonlijke dienstmaagd aan de slag gaat bij de jonge Lady Hideko. Hideko is de erfgename van haar schatrijke oom Kouzuki, met wie ze in een groot kasteel woont. Wat zij echter niet weet is dat Sokee op haar is afgestuurd door een oplichter, de nep-Graaf Fujiwara. Hij doet alsof hij met Lady Hideko wil trouwen, maar is alleen maar uit op haar erfenis. Zijn plannen vallen in duigen wanneer er iets onverwachts gebeurt: Sokee en Hideko worden verliefd op elkaar en krijgen een intense lesbische relatie.

Niets is echter wat het lijkt in deze film. Hetzelfde verhaal wordt drie keer verteld, elke keer vanuit een ander perspectief en regisseur/scenarist Park Chan-Wook stapelt daarbij verrassing op verrassing. Wie zijn eerdere werk zag zal sowieso verbaasd zijn over THE HANDMAIDEN. Dit keer blijft Chan-Wook verre van de ultraviolence van zijn wraakfilm OLD BOY of de psychohorror van zijn Engelstalige STOKER: hij combineert nu tedere erotische thriller, klassieke kostuumfilm én psychologisch drama. En dat allemaal oogstrelend gefilmd – de film is letterlijk en figuurlijk een lust voor het oog.