burma_storybook.jpg

Burma storybook

  • regie: Petr Lom • Corinne Egeraat

  • NED •documentaire • 2016 • 81 min.

Burma storybook

BURMA STORYBOOK is een poëtische documentaire over een land vol tempels en ijle bamboebruggen, waar politieke gevangenen zich hebben ontpopt tot dichters. De dissidente dichter Maung Aung Pwint laat ons zien hoe Myanmar zich ontworstelt aan jaren van dictatuur.

 

Prachtige beelden. Van een luchtballon, volgehangen met flakkerende lichtjes, die langzaam wegdrijft in de nacht. Van een akker met groene gewassen, die door een boer met de hand wordt bewerkt. Van een man die zijn olifant laat drinken uit een meertje. En als tegenwicht de hoofdstad, vol krioelende auto’s en brommers waartussen jongens ’s nachts straatraces houden.

In BURMA STORYBOOK laten Petr Lom en Corinne van Egeraat (ANA ANA) door het filmen van het gewone leven zien hoe mensen na tientallen jaren van militaire dictatuur wennen aan de nieuwe vrijheid. Poëzie was een populaire uitweg uit de onderdrukking, en nu internet is doorgedrongen tot Myanmar zijn er meer dichters online dan bloggers.

Hoofdpersoon is Maung Aung Pwint. Hij vertelt hoe poëzie hem op de been hield tijdens zijn gevangenschap. Zijn verhaal wordt afgewisseld met beelden van mensen die hun favoriete gedichten voordragen. Zo dicht een man over het waterfeest en een jonge vrouw over het dragen van hotpants. Juist door de onderkoelde verhalen van Maung begin je te begrijpen hoe groot de impact van de dictatuur is geweest. Dat blijkt nog het scherpst als Maung’s zoon op bezoek komt: hij heeft zijn ouders niet meer gezien sinds hij 20 jaar geleden naar Finland vluchtte.

BURMA STORYBOOK is een mooie documentaire vol dichters die dromen van een beter leven. ‘A layer of fragrant dreams, stretches under the pavement, how can our hearts, possibly be healed?’, verwoordt één van hen.