american_honey.jpg

American honey

American honey

In deze dynamische roadmovie sluit een opstandige tiener zich aan bij een groep uitgelaten jongeren. Ze reizen dwars door Amerika om huis-aan-huis tijdschriftabonnees te werven.

De 18-jarige Star (debutante Sasha Lane) heeft niets omhanden: geen school, geen werk, en ze is weggelopen van thuis. Jake (Shia LaBeouf) komt dus als geroepen met zijn aanbod voor een baantje. En dat niet alleen, Star vindt hem ook nog eens behoorlijk aantrekkelijk. Jake is de aanvoerder van een club rondreizende tijdschriftverkopers en kan nog wel een extra kracht gebruiken.
In een bus doorkruist de groep jongeren al werkend en feestend de Amerikaanse Midwest, van Oklahoma naar North Dakota. Onderweg overnachten ze in motels langs de snelweg. In het begin heeft Star moeite met de dubieuze verkooppraktijken van Jake en ze zoekt zelf een, soms wat gevaarlijke, manier om haar geld te verdienen. Toch hoopt ze met Jake een toekomst op te bouwen, maar dat valt niet mee. Hij is het schoothondje van de meereizende, keiharde manager Krystal (Riley Keough).
De Britse regisseur Andrea Arnold (RED ROAD, FISH TANK, WUTHERING HEIGHTS) schetst in haar eerste Amerikaanse film een beeld van een generatie op zoek naar de American Dream. Door dicht op de huid te filmen met een handcamera zorgt Arnold ervoor dat je geen toeschouwer kan zijn. Je raakt betrokken bij deze groep overlevers. Ze komen in dorpen en steden die een spiegel zijn van de Amerikaanse samenleving – en dat stemt niet altijd vrolijk.
AMERICAN HONEY is een ‘rauwe, maar tedere roadmovie, oogverblindend gefilmd’, aldus The Guardian. Het drama, dat doet denken aan verwante films als REBEL WITHOUT A CAUSE, EASY RIDER en KIDS, won vorig jaar in Cannes de Grote Juryprijs.