on_the_other_side.jpg

On the other side

  • regie: Zrinko Ogresta

  • met: Ksenija Marinkovic • Lazar Ristovski

  • KRO/SER •drama • 2016 • 85 min.

On the other side

ON THE OTHER SIDE mengt heel slim psychologisch drama met Hitchcock-achtige suspense. Twintig jaar na de Balkanoorlog krijgt een vrouw plots telefoontjes van haar echtgenoot, een verdwenen oorlogsmisdadiger. Of is er iets anders aan de hand?Het is een teken des tijds dat ON THE OTHER SIDE van regisseur Zrinko Ogrestaeen Kroatisch-Servische coproductie is. In de jaren negentig was zoiets ondenkbaar: tijdens de oorlog in voormalig Joegoslavië stonden Serviërs en Kroaten lijnrecht tegenover elkaar. De nasleep van die oorlog was lang – denk maar aan de berechtingen in het Haagse Joegoslavië-tribunaal.

Ook de man van de Kroatische verpleegster Vesna werd veroordeeld voor oorlogsmisdaden. Als Kroaat vocht hij nota bene mee ‘aan de andere kant’, met de Serviërs. Voor Vesna en haar twee kinderen een grote schande. Daarom verbergt ze voor de buitenwacht haar verleden. Dat ging twintig jaar lang goed, totdat haar man plots weer telefonisch contact met haar opneemt om de banden aan te halen. Hoewel Vesna vrij eenzaam is en een leven leidt op de automatische piloot, houdt zij eerst nog de boot af. Maar gaandeweg worden hun telefoontjes steeds langer en persoonlijker, en krijgen wij als kijker steeds meer te weten over hun complexe relatie.

Een verhaal als dit kan natuurlijk alle kanten opgaan, maar ON THE OTHER SIDE heeft tegen het einde een twist die weinigen zullen zien aankomen. Op weg naar die climax bouwt regisseur Ogresta de psychologische spanning heel zorgvuldig op in zijn drama, dat vooral geschoten is in lange rustige takes. Niet voor niets was zijn film de Kroatische inzending voor de Oscars van dit jaar, al werd hij net als Paul Verhoeven’s ELLE uiteindelijk niet genomineerd.