moonlight.jpg

Moonlight

Moonlight

MOONLIGHT sleepte liefst drie belangrijke Oscars in de wacht: voor beste film, beste mannelijke bijrol en beste bewerkte script. Het drama is een mooi en gevoelig drieluik over de introverte zwarte Chiron, die opgroeit in een achterbuurt van Miami.‘Who is you?’, vraagt jeugdvriend Kevin aan Chiron. Om die vraag draait het in MOONLIGHT. Wie ben je eigenlijk? Ben je je hele leven dezelfde persoon? Hoe zien anderen je? Maar ook: hoe zie je jezelf? De film vertelt het verhaal van Chiron in drie fases van zijn leven: als kind, als puber en als volwassene.

Als Chiron tien is noemen zijn klasgenoten hem Little. Ze pesten hem en jagen hem op, tot hij op een dag in paniek een crackhouse binnenvlucht. Daar ontfermt drugsdealer Juan zich over hem en neemt hem mee naar zijn eigen huis, waar de jongen langzaam ontdooit. Little’s moeder is verslaafd en kan nauwelijks voor hem zorgen; zijn vader kent hij niet. Juan groeit uit tot een vaderfiguur, aan wie Little voorzichtig durft te vragen wat het betekent om homo te zijn.

Ook als puber is Chiron zwijgzaam. Juan is dood, zijn moeder is nog steeds verslaafd en alleen zijn vriendschap met Kevin houdt hem op de been. Zeker als de twee toegeven aan hun gevoelens voor elkaar. In het derde deel zie je hoe Chiron zich staande houdt als volwassen man. Hij heeft zich als drugsdealer aangepast aan het harde leven in Miami.

Het knappe en gelaagde MOONLIGHT laat zien hoe complex mensen zijn: een drugsdealer kan zorgzaam zijn, en het leven aan de zelfkant kent ook mooie momenten. Regisseur Barry Jenkins weet waarover hij het heeft – hij groeide op in de wijk waar de film zich afspeelt. ‘Een breekbaar, modern en uitmuntend gespeeld meesterwerk’, schreef de Volkskrant die de film vijf sterren gaf.