manchester_by_the_sea.jpg

Manchester by the sea

Manchester by the sea

Hè, Manchester aan Zee? Jawel: in de VS, vlakbij Boston. Het is de locatie van een indringend familiedrama over een man-met-een-verleden die voogd wordt van zijn puberende neef. Na een Golden Globe en een Bafta kan hoofdrolspeler Casey Affleck de Oscar niet meer ontgaan.Vanaf de eerste scènes van MANCHESTER BY THE SEA is duidelijk dat Lee Chandler (Casey Affleck) niet goed in zijn vel zit. Norsig, teruggetrokken, een kort lontje en een slechtbetaalde baan als conciërge in Boston. Je hoeft geen psychiater te zijn om te zien dat hij is getraumatiseerd. Maar waardoor? Dat blijft lange tijd onduidelijk en kun je als kijker vooraf eigenlijk beter niet weten.

Lee krijgt in het begin van de film slecht nieuws: hij moet terugkeren naar het vissersdorp Manchester, waar hij ooit opgroeide maar dat hij jaren geleden ontvluchtte nadat hij was verstoten door de kleine gemeenschap. Nu moet hij terug omdat zijn broer plots is overleden aan een hartafwijking en Lee de voogdij heeft gekregen over zijn neefje Patrick (Lucas Hedges). Patrick ziet dat helemaal niet zitten; als überpuber focust hij liever op zijn muziek, zijn boot en de twee meisjes met wie hij een relatie heeft. Lee staat evenmin te popelen: hij zou dan weer moeten gaan wonen op de plek waar hij juist níet wil zijn. Het wordt nog ingewikkelder als hij zijn ex-vrouw Randi (Michelle Williams) tegenkomt en we in flashbacks zien wat hen ooit uit elkaar heeft gedreven.

Affleck toont in MANCHESTER BY THE SEA opnieuw aan dat hij een verbeterde versie is van zijn beroemdere broer Ben (ARGO). De sleutelscènes met Williams snijden namelijk door merg en been – terecht dus dat beiden zijn genomineerd voor een Oscar.