hell_or_high_water.jpg

Hell or high water

Hell or high water

Werkt dat: een moderne western met auto’s en automatische geweren in plaats van paarden en pistolen? Jazeker, zo bewijst regisseur David Mackenzie in één van de sterkste Amerikaanse films van het afgelopen jaar.

HELL OR HIGH WATER gaat over de broers Tanner (Ben Foster) en Toby (Chris Pine), twee dertigers die aan de zelfkant van Amerika leven. Tanner is een alleenstaande crimineel die zijn halve leven in de gevangenis heeft gezeten. En Toby een gescheiden werkloze die de alimentatie voor zijn ex-vrouw en puberzonen niet meer kan opbrengen. Tot overmaat van ramp wil een bank beslag leggen op de boerderij van hun overleden moeder, omdat er gedoe is rond de aflossing van een wurghypotheek. Het duo bedenkt een recalcitrante oplossing: door een reeks filialen van diezelfde bank te overvallen kunnen ze alles afbetalen.

Daarmee hebben Tanner en Toby echter buiten de wet gerekend. Al snel krijgen ze de bijna gepensioneerde Texas Ranger Marcus (Jeff Bridges) achter zich aan, die zich wel wil vastbijten in zo’n laatste klus. Marcus ontpopt zich als een racistische redneck richting zijn getinte Indiaans/Mexicaanse collega, maar blijkt tegelijkertijd van het type ruwe bolster-blanke pit. Bovendien doorziet hij als eerste de plannen van de twee broers, waarna een gewelddadige confrontatie niet kan uitblijven.

Het bijzondere van HELL OR HIGH WATER is dat je een volstrekt andere kant van de VS te zien krijgt dan gewoonlijk: het leeglopende en armetierige platteland, waar de naweeën van de financiële crisis nog lang niet voorbij zijn. Ook bijzonder is dat regisseur David Mackenzie de filmwetten van de western binnenstebuiten keert: hij maakte eigenlijk gewoon een modern misdaaddrama met excellerende acteurs – Jeff Bridges voorop – en een sublieme soundtrack.