a_street_cat_named_bob.jpg

A street cat named Bob

  • regie: Robert Spottiswoode

  • met: Bob the CatLuke Treadaway • Ruta Gedmintas

  • GBR •biopic, drama, komedie • 2016 • 103 min.

A street cat named Bob

Een aaibare feelgood film, waarin een kat figureert als redder van een man in nood. Op een bijzondere manier helpt kater Bob de verslaafde James van de heroïne af. Echt gebeurd!

James Bowen zwerft als een haveloze junkie door Londen. Hij speelt wat op zijn gitaar om geld te verdienen, maar wat hij binnenhaalt geeft hij direct weer uit aan heroïne. Afkicken lukt James niet. De ‘vrienden’ die hij heeft komen langs voor geld of drugs en de meeste andere mensen lopen met een boog om hem heen.

Als hij compleet van de wereld op straat wordt gevonden, regelt zijn maatschappelijk werkster nog één keer een flatje in het kader van een project voor begeleid wonen in Tottenham. Voorwaarde is dat hij nu echt een afkickprogramma gaat volgen. Ook James ziet in dat er iets moet gebeuren, maar de overstap naar methadon valt hem zwaar.

Er komt een wending in zijn leven wanneer rode kater Bob gewond James’ huis binnendringt. Van zijn laatste geld brengt hij de verfomfaaide kat naar de dierenarts. Ook als Bob weer beter is blijft hij om James heen hangen en helpt hem door de moeilijke momenten. De kat volgt zijn nieuwe baasje zelfs naar diens straatoptredens in Londen en langzamerhand krijgt het duo een vast publiek. Ze verschijnen zelfs op YouTube en er worden krantenartikelen over hen geschreven. In 2012 volgt een boek dat wekenlang op de bestsellerslijst staat.

En nu is er dan de film. Regisseur Roger Spottiswoode (TURNER & HOOCH, over de vriendschap tussen een man en een hond) koos expres voor de onbekende Luke Treadaway als James. De hoofdrol is immers voor Bob, die naast enkele stand-ins in een groot aantal scènes zichzelf speelt.